Wat moet je uberhaupt van een seizoen verwachten. Als je dat voor het seizoen aan ons had gevraagd dan hadden we waarschijnlijk concreet geantwoord proberen 50% van de vluchten bij de eerste 10 te staan in de uitslag en tussen de 40 á 50% prijs. Dat zou al met al een flinke stap zijn met de afgelopen twee jaar.

De rapportcijfers zijn echter beter dan dat, in de vereniging van de acht vluchten, zeven keer bij de eerste tien, zelfs 2 x 1e, 2x 2e en 3 x 4e, daarnaast 1 keer mis met een 23e plek. Op dit moment bij de bovenste in alle standen van de vereniging met een prijspercentage van 57% (24,9% 1 op 10)  Waarom niet verder gekeken dan de vereniging. Volgens ons moet je eerst in je eigen vereniging goed presteren voordat je verder kan kijken. We zijn daar eigenlijk daar nog mee bezig, maar het is wel leuk om te zien dat we in het samenspel en bij Frisia heel voorzichtig bij de subtop aankloppen. 

En dan de NL13-1662736 'Het Slagschip". Hij heeft die naam gekregen omdat hij niet zou misstaan tussen de roofvogels die helaas ook op zaterdag nog wel eens boven ons hok bivakeren. Hij vloog dit jaar 2 keer een eerste in de vereniging op beide midfondvluchten tot nu toe en staat zelfs bovenaan in de gehele afdeling als duifkampioen midfond. Dat is wel heel verheugend om eens mee te maken. Het Slagschip hebben wij rechtstreeks van Hans en Frank Beverdam uit Nieuwlande en is o.a. een kleinkind van 'De Bikkel' (Van Loon), maar ook Kampman en Zoon en The Chief zitten in deze stamboom. 

Overigens bewijst deze duif hoe goed de gemiddelde liefhebber jonge duiven kan beoordelen, niet dus. In 2013 hadden we een jonge duivenverkoop in onze vereniging, waarbij we een jonge duif konden kopen van een andere liefhebber, maar het jong bleef bij de andere liefhebber op het hok. Voor leuke bedragen gingen de duiven weg. De 736 zat daar ook in een kooitje, toen hij aan de beurt was, bleef het even stil, tot Cor Poel dacht laat ik mijn hand opsteken, want deze gaat niet duur weg. Gelijk had hij en uiteindelijk heeft hij er een leuk zakcentje aan over gehouden. Wat ik Cor als geen ander gun, daar geen misverstand over. Maar het verbaast me nog wel eens bij dit soort jonge duivenverkoop dat er liefhebbers zijn die willen aantonen dat ze er verstand van hebben. Ik zie het er in ieder geval niet altijd van af. 

De verwachtingen waren bij ons niet al te hoog, mede door het feit dat we geen top jonge duivenseizoen hadden in 2013. Wij hebben toen ook maar besloten om alle duiven die over waren aan te houden. Ook een beetje ingegeven dat de oude duiven het systeem wat wij in gedachte hebben perfect hebben uitgevoerd in 2014.

De betere duiven zijn echter wel aangewezen door zowel Hans Beverdam als Jos Evers, al zit er vanaf het lijstje van deze laatste ook nog wel een paar verrassingen tussen die hij niet zo beoordeeld had. Vanaf het lijstje van Hans Beverdam komt dit nauwelijks voor.

De doffer die op de dit moment de meeste punten heeft vergaard is de NL08-2111267. Dit taartjong van 2011 is afkomstig van de oude lijnen van ons, dus van Piet Koper. Een hele constante duif en tot dit jaar nog niet veel kopprijzen, maar die beginnen er zo langzamerhand ook te komen. Een ander opvallend fenomeen is de jaarling duivin NL14-4264659, deze duivin is afkomstig van de stamdoffer van Al Neve met een duivin van de Comb. Kuyt uit Katwijk.

We hebben ook een doffer van Jan en Ina Kleuver die het principe er op nahoudt, alles of niets. Verleden jaar eens een eerste van Quievrain, nu al weer een tweede op zijn naam.

Opvallend is dat onze doffers met het gemak een uur trainen 's avonds. Zelfs na Sens hebben ze vanaf dinsdag dit ritme te pakken. Op alle acht vluchten is de overwinning op ons hok naar een doffer gegaan. Al had het op Vuren, toch echt een duivin moeten zijn, maar zij bleef vliegen door de roofvogel. Echter zo bont als bij Bertram en Patrick (Comb. B. van Zuiden) was het nog niet, die hun eerste van Vuren bijna in de klauwen van de roofvogel weg zagen gaan.

De duivinnen gaan elke dag mee naar Almere, of voor een vluchtje wat verder weg dan dat. Verloren we verleden jaar nogal wat duivinnen door dit systeem, hebben we dit jaar alleen op de zesde vlucht een duivin verloren.

wordt vervolgd ....