Dit jaar wilde we een flinke stap vooruit maken. Wij hebben de wedstrijdmentaliteit om ook op zaterdag duiven op tijd thuis te hebben. 

De start van het seizoen 2014 is begonnen met de natoer 2013. We beschikte op dat moment in het weduwduivinnenhok over een mooi koppel gezonde jongen. Hiermee werd navluchten en taartvluchten gevlogen, uiteindelijk bleven er 17 over. Deze werd aangevuld met een koppel taartjongen en een paar jongen die helemaal de mand niet zagen.

In december werden de kwekers op vakkundige wijze geselecteerd door Hans Beverdam uit Nieuwlande en kregen de vliegduiven een beoordeling, daarnaast heeft hij advies gegeven over welke duiven het beste op elkaar gezet konden worden.. In december werd er ook nog enkele belangrijke aankopen gedaan bij Beverdam en zoon uit Nieuwlande. In dezelfde maand werden de taartjongen en niet bevlogen nog eens flink aan de tand gevoeld, door ze elke dag mee te nemen naar Almere, onder alle weersomstandigheden.

Op 23 januari 2014 werden alle duiven gekoppeld. De kweek liep op rolletjes. Bij de kwekers zagen wel rond de derde ronde een dipje. De latere jaarlingen die er tussen zaten kregen toch nog wat last van wat kinderziektes en hielpen op deze manier de totale kolonie iets naar beneden, wat gelijk gevolgen had voor de kweek. De eerste twee ronden waren voor ons zelf. De derde ronde voor bonnen, die op deze manier iets langer moesten wachten op hun bonnen. Gelukkig kwam een hele grote groep wel heel goed op, zodat de bonnenkoper met goede kwaliteit naar huis konden.

Eind februari gingen de oude duiven voor het eerst los. Dit jaar hadden we gelukkig minder last van de roofvogel. Het koste dit jaar maar twee oude zo ver we kunnen nagaan, dat was de afgelopen jaren wel anders. De gezondheid zal daar toch wel een rol bij spelen.

Voor de eerste vlucht zat de zaak op weduwschap, dusdanig dat de doffers vanaf de eerste oefenvlucht mee konden en de duivinnen vanaf de tweede oefenvlucht.

Een groep van 40 oude was inmiddels geslonken tot 34. Door de jonge groep jaarlingen was te verwachten dat het verloop groot zou zijn. Uiteindelijk is dat ook wel gebleken. Elke week bleef er wel 1 achter en uiteindelijk is alles teruggelopen tot 20. Niet alleen de leeftijd van de duiven was hier debet aan, ook het gevolgde systeem. De weduwduivinnen werden elke dag meegenomen en dat heeft even een paar jaar nodig voordat we daarvoor een geschikte groep duiven hebben. Het verlies onder de duivinnen is dan ook het grootst. 

In het voorjaar hadden we besloten om alleen vitesse - midfond te vliegen, daarnaast hadden we ook besloten om uiterlijk 1 juli te stoppen met de oude om voldoende tijd voor de jongen over te hebben, want dat kan de belangrijkste stap wezen voor de komende jaren.

We hadden gehoopt beter te vliegen dan de afgelopen jaren. Vooral de duiven binnen ons systeem in te passen en dat het systeem ook goed zou uitpakken. Dat het zo goed zou gaan hadden we echter niet bedacht. De weduwnaars hebben tot de laatste vlucht fantastisch getraind, ruim een uur per avond. De weduwduivinnen deden het perfect tijdens hun dagelijkse africhtingsvluchtje onder alle omstandigheden. Wat wel opviel is dat de prestaties van de weduwduivinnen de laatste weken iets af nam, terwijl die bij de doffers elke week toenamen.

Nooit verwacht dat we dit jaar in een vereniging van 52 leden 2 keer een eerste zouden draaien, 11 top 10 klasseringen. Resulterende in een 4e onaangewezen op de vitesse en 1e onaangewezen op de midfond. Op de laatste vlucht op de midfond zijn we niet meer in te halen. Voor de goede orde dat is niet de reden waarom we deze vlucht ook niet meer inkorven, dit was al in het voorjaar besloten en daar doet een kampioenschap wel of niet in deze fase niets aan af.

De voordeligere windverwachtingen voor ons dorp zal er absoluut debet aan zijn geweest.

We hebben inmiddels ook besloten alle oude duiven te laten zitten naar volgend jaar. Dit vooral omdat deze duiven het systeem zo goed hebben opgepakt en dan hoop je dat ze dit kunnen overbrengen naar de volgende groep. Maar wie weet worden we nog in de verlegenheid gebracht door een te grote groep jongen die de vluchten overleven.

De groep jongen is nu ruim 60 stuks. Ze hebben wat kinderziektes doorstaan en beginnen zo langzamerhand in betere doen te komen. Afgelopen week zijn ze drie keer in het dorp afgericht. Een groot gedeelte van de groep heeft ook al mandervaring opgedaan mbt het leren drinken in de mand.

De jonge groep bestaat eigenlijk uit twee generaties met 6 weken er tussen. We hebben twee hokken voor de jongen. In het eerste hok zaten jongen met een verschil van maximaal 14 dagen. De rest kwam in het tweede hok. Het eerste hok heeft nauwelijks problemen gekend. Het tweede hok heeft er nog flink aan moeten trekken en daar zijn wat meer afvallers te betreuren geweest. 

Op dit moment staat de deur tussen de twee hokken open en is het één groep geworden. Van de week richten we ze bijna elke avond 5 á 10 km buiten het dorp af. `s Morgens trainen ze op dit moment een klein uur. Vanaf volgende week gaan ze elke morgen mee naar Almere en ´s avonds trainen bij huis. De eerste groep gaat 12 juli naar Duiven, 19 juli naar Grave en 26 juli naar Gennep, waarbij ze hele belangrijke drinkles krijgen. Wij hebben verleden jaar op Duffel natoer gemerkt hoe belangrijk zo´n vlucht is. Wij gaan er vanuit dat bij een groepslossing nog dichter bij huis, de verliezen nog kleiner zullen zijn dan vanaf Duffel en ze nemen dan een belangrijke les mee, die thuis niet na te apen is.

Gennep op 2 augustus slaan we waarschijnlijk over. We zien bij de oude duiven dat Gennep voor Swifterbant vervelend ligt. Hoewel Gennep natoer verleden jaar redelijk goed ging met een ZO wind, zien we zelfs op Urk al meer verliezen op deze vlucht door de jaren heen dan op andere vluchten. Dan is het voor Swifterbant in het kwadraat.

Op Weert 9 augustus gaat de tweede groep ook mee, dan is het spel met de jongen geheel op de wagen.

We weten natuurlijk dat er niets zo veranderlijk is dan het spel met jongen. Wat we nu opschrijven en plannen kan met een maand weer anders liggen door weersomstandigheden, gezondheid, verliezen, etc..

Voorlopig loopt het seizoen volgens plan en wie weet is dat ons ook voor de jongen gegund en kunnen we na Morlincourt zeggen dat we ong. 25 prachige jongen aan het seizoen hebben overgehouden, dan zijn wij dik tevreden.

Voor de zekerheid wordt het weduwduivinnenhok in de tussentijd gevuld met een nieuwe groep met jongen. Wie weet valt het verlies tijdens de jonge duivenvluchten tegen en moeten we wederom een beroep doen op de taartjongen. Als die net zo goed zijn als die van de afgelopen jaren, dan is dat geen probleem. Echter is onze ervaring dat deze een jaar achterlopen t.o.v. vroege jongen.