We hebben gelukkig een beter voorjaar dan in 2013. Het was verleden jaar rond deze tijd nog koud en guur. Als voorzitter van de TC van de afdeling Friesland had Simon op dat moment flinke hoofdbrekens over hoe een goede start in te plannen, zonder dat het te kosten ging van het verdere verloop van het seizoen.

Dit jaar verloopt het begin soepel. Twee mooie vluchten, tenminste voor het grootste deel van de afdeling Friesland, want voor onze hoek was de vlucht vanuit Deventer nog niet zo eenvoudig. Slechts 70% wist ´s avonds het hok te vinden. Op de hokken van de Familie Zeeman viel het nog mee met 16 v.d. 18 ´s avonds thuis.

Op Deventer hadden we alleen de doffers mee. De duivinnen waren samen met de jongen naar het jonge duivenhok verhuisd, waarna ze op 5 april weer door zijn verhuisd naar het weduwduivinnenhok.

De doffers waren dus al wat langer op rit en in de laatste week veelvuldig meegenomen naar Almere, wat allemaal keurig verliep.We hebben een zeer jong ploeg met veel natoer- en taartjongen van 2013. Dan is een seizoenstart altijd weer wat extra spannend. Vreemd genoeg zitten op dit moment de verliezen bij de natoerjongen, de taartjongen komen keurig thuis.

Zaterdag 12 april stond Duiven op het programma voor onze duiven. Ruim 70 kilometer vanaf Swifterbant. We hadden er 28 ingekorfd en waren zeer tevreden over de gezondheidstoestand van de duiven. De doffers trainen goed, gemiddeld een uur in de namiddag/begin avond. De duivinnen gaan elke dag mee naar Almere, waar ze in de ochtend onder alle weersomstandigheden worden gelost.

Op Duiven waren het eerst de doffers die zich melden. Een jaarling doffer voorop. De vader van deze doffer is uit ons oude soort van Piet Koper en de moeder van Rene Reijngoudt uit voorheen St. Philipsland. Deze doffer scoorde gelijk een eerste in de vereniging tegen 491 duiven. Ondanks dat hij eerst met het koppel meeging naar de Ketelbrug en ook boven het hok nog enige tijd nodig had om te landen.

Gevolgd door nog drie doffers zo´n 2 á 3 minuten nadat de eerste in de klok zat. Ook deze hadden even nodig, maar uiteindelijk één keer op de klep naar binnen. De duivinnen volgde 9 minuten na de eerste, allemaal hadden ze maar 1 doel en dat was naar binnen. Met 7 v.d. 28 in de prijzen, was dat nog wat mager en helaas weer 1 doffertje nog achter.

De jongen doen het goed, geen noemenswaardige problemen gezien. het zijn er op dit moment ong. 45. De volgende ploeg zal deze week volgen, al met al zal dat ook uitgroeien tot 35 á 40 stuks. We hopen dat we een goede ploeg klaar krijgen voor de jonge duivenvluchten en dan een gezond aantal over weten te houden om nog een stap te zetten in de oude duivenploeg van volgend jaar.

We zijn heel benieuwd hoe de komende maand verder gaat verlopen in prestaties, maar ook in verliezen. De gezondheid zit goed, dus daar kan het op dit moment niet aan liggen.