Eindelijk een update

 

Het laatste artikel werd afgesloten met wordt vervolgd....

Helaas heeft de tijd ontbroken om dit vervolg te geven. Een website is leuk om te bezoeken als hij ook regelmatig ververst wordt. We gaan ons best weer doen.

Het is inmiddels november 2015 en het seizoen zit er weer op. Verleden jaar voor onszelf al de conclusie getrokken dat we eens werk moesten maken van een volgende stap in het kweekhok. Dit jaar heeft de noodzaak daartoe nog eens onderstreept. Van de ruim 30 jongen die we over gehouden hebben komt slechts een derde uit het kweekhok, terwijl daar ruim 30 koppels zaten. Dus slechts 10 jongen uit 30 koppels. Ook van de jongen duiven de we weg gegeven hebben via bonnen of zo omdat we iemand aardig vonden en jongen van ons wilde in de breedte geen opmerkelijke resultaten, behalve die enkele die zeer tevreden zijn over de jongen uit de 'topkoppels'.

Onlangs met de kar naar Hans Beverdam uit Nieuwland vertrokken om de 80 vasthouders door zijn handen te laten gaan. Uiteindelijk zitten er nu 15 doffers, 19 duivinnen en 6 jongen. Deze hebben we voorlopig op de vlieghokken geplaatst. In de tussentijd zullen we samen met clubgenoot Bertram van Zuiden de kweekhokken verder verbouwen voor 16 koppels en een ruimte voor de duivinnen cq uitgroeiende jongen.

We hebben uiteindelijk 52 vliegduiven overgehouden. Zo het nu lijkt zijn het 28 doffers en 24 duivinnen. Als dat waar blijkt te zijn, gaan er nog 8 doffers uit. Een paar duivinnen meer kan geen kwaad. En misschien dat er nog 1 of 2 taartdoffers naar de jonge duivenhokken verdwijnen. Dus daar hebben we niet zoveel te selecteren, maar dat is ons afgelopen seizoen ook niet slecht bevallen.

De eerste stappen op een redelijk platvorm zijn gemaakt met een 2e plaats op de vitesse en een 1e op de midfond in de vereniging. Daarnaast o.a. de asduif generaal lang en een regelmatig top presterende doffer rechtstreeks van Beverdam Nieuwlande. De jonge duivenvluchten liepen niet door eigen schuld. In onze hoek kan je alleen mee als je ze uitermate top hebt en dat was duidelijk niet het geval. Ook de navluchten en taartvluchten waren niet op topniveau, maar een aantal aanvaardbare uitslagen waren wel ons deel, dus overal wel tevreden.

We zijn nu al weer onderweg om de voorwaarden te scheppen om volgend jaar nog harder te gaan. Een goed rui is daarbij van groot belang. Daar we tot half oktober doorvliegen met een aantal duiven moet hier hard voor gewerkt worden. Een goede conditie is daarvoor van groot belang. We denken dat we dit redelijk goed voor elkaar hebben. De komende maanden zullen we ze nog een stukje verder brengen, want we willen het nieuwe jaar zo snel als mogelijk starten met de kweek.

Voor de kweek hebben we nu al de voorwaarden in ons hoofd om het jonge duivenseizoen beter aan te pakken. De oude moeten nog in orde zijn, dat is voorwaarden 1. Voorwaarden 2 is dat we de eieren van de kwekers direct na het leggen van het tweede ei in de broedmachine gaan. Om uiteindelijk deze onder te brengen bij de vliegers. Samen met de vliegers waar we kweekresultaten van verwachten willen we dan kijken voor een zo hoog mogelijke bezetting van de eieren in de eerste leg. De kwekers komen dan hopelijk weer zo snel als mogelijk op eieren. Zodat de jongen nauwelijks van leeftijd verschillen. We willen dit jaar ook alleen jongen uit de eigen hokken in het jongen duivenhokken houden. We verwachten dat we hiermee een extra voorwaarden hebben gecreëerd voor een goed jonge duivenjaar. Trouwens realiserend dat dit nog maar een klein gedeelte van het rad is om tot succes te komen.

Om goed te kunnen presteren moet je er veel tijd in steken en heel alert zijn. Bij ons komen er nog wat extra handicaps bij kijken. Beide zitten we met drukke werkomgevingen en ieder op onze eigen manier met een druk gezinsleven. Beide ook bestuurlijk actief op verschillende niveaus. Duivensport houdt ons dan ook dag in dag uit op verschillende manieren zwaar bezig.

Helaas hebben wij in onze club twee vrienden verloren de afgelopen maand en dat relativeert toch alles weer wat je doet.

Het gaat beter dan verwacht

Wat moet je uberhaupt van een seizoen verwachten. Als je dat voor het seizoen aan ons had gevraagd dan hadden we waarschijnlijk concreet geantwoord proberen 50% van de vluchten bij de eerste 10 te staan in de uitslag en tussen de 40 á 50% prijs. Dat zou al met al een flinke stap zijn met de afgelopen twee jaar.

De rapportcijfers zijn echter beter dan dat, in de vereniging van de acht vluchten, zeven keer bij de eerste tien, zelfs 2 x 1e, 2x 2e en 3 x 4e, daarnaast 1 keer mis met een 23e plek. Op dit moment bij de bovenste in alle standen van de vereniging met een prijspercentage van 57% (24,9% 1 op 10)  Waarom niet verder gekeken dan de vereniging. Volgens ons moet je eerst in je eigen vereniging goed presteren voordat je verder kan kijken. We zijn daar eigenlijk daar nog mee bezig, maar het is wel leuk om te zien dat we in het samenspel en bij Frisia heel voorzichtig bij de subtop aankloppen. 

En dan de NL13-1662736 'Het Slagschip". Hij heeft die naam gekregen omdat hij niet zou misstaan tussen de roofvogels die helaas ook op zaterdag nog wel eens boven ons hok bivakeren. Hij vloog dit jaar 2 keer een eerste in de vereniging op beide midfondvluchten tot nu toe en staat zelfs bovenaan in de gehele afdeling als duifkampioen midfond. Dat is wel heel verheugend om eens mee te maken. Het Slagschip hebben wij rechtstreeks van Hans en Frank Beverdam uit Nieuwlande en is o.a. een kleinkind van 'De Bikkel' (Van Loon), maar ook Kampman en Zoon en The Chief zitten in deze stamboom. 

Overigens bewijst deze duif hoe goed de gemiddelde liefhebber jonge duiven kan beoordelen, niet dus. In 2013 hadden we een jonge duivenverkoop in onze vereniging, waarbij we een jonge duif konden kopen van een andere liefhebber, maar het jong bleef bij de andere liefhebber op het hok. Voor leuke bedragen gingen de duiven weg. De 736 zat daar ook in een kooitje, toen hij aan de beurt was, bleef het even stil, tot Cor Poel dacht laat ik mijn hand opsteken, want deze gaat niet duur weg. Gelijk had hij en uiteindelijk heeft hij er een leuk zakcentje aan over gehouden. Wat ik Cor als geen ander gun, daar geen misverstand over. Maar het verbaast me nog wel eens bij dit soort jonge duivenverkoop dat er liefhebbers zijn die willen aantonen dat ze er verstand van hebben. Ik zie het er in ieder geval niet altijd van af. 

De verwachtingen waren bij ons niet al te hoog, mede door het feit dat we geen top jonge duivenseizoen hadden in 2013. Wij hebben toen ook maar besloten om alle duiven die over waren aan te houden. Ook een beetje ingegeven dat de oude duiven het systeem wat wij in gedachte hebben perfect hebben uitgevoerd in 2014.

De betere duiven zijn echter wel aangewezen door zowel Hans Beverdam als Jos Evers, al zit er vanaf het lijstje van deze laatste ook nog wel een paar verrassingen tussen die hij niet zo beoordeeld had. Vanaf het lijstje van Hans Beverdam komt dit nauwelijks voor.

De doffer die op de dit moment de meeste punten heeft vergaard is de NL08-2111267. Dit taartjong van 2011 is afkomstig van de oude lijnen van ons, dus van Piet Koper. Een hele constante duif en tot dit jaar nog niet veel kopprijzen, maar die beginnen er zo langzamerhand ook te komen. Een ander opvallend fenomeen is de jaarling duivin NL14-4264659, deze duivin is afkomstig van de stamdoffer van Al Neve met een duivin van de Comb. Kuyt uit Katwijk.

We hebben ook een doffer van Jan en Ina Kleuver die het principe er op nahoudt, alles of niets. Verleden jaar eens een eerste van Quievrain, nu al weer een tweede op zijn naam.

Opvallend is dat onze doffers met het gemak een uur trainen 's avonds. Zelfs na Sens hebben ze vanaf dinsdag dit ritme te pakken. Op alle acht vluchten is de overwinning op ons hok naar een doffer gegaan. Al had het op Vuren, toch echt een duivin moeten zijn, maar zij bleef vliegen door de roofvogel. Echter zo bont als bij Bertram en Patrick (Comb. B. van Zuiden) was het nog niet, die hun eerste van Vuren bijna in de klauwen van de roofvogel weg zagen gaan.

De duivinnen gaan elke dag mee naar Almere, of voor een vluchtje wat verder weg dan dat. Verloren we verleden jaar nogal wat duivinnen door dit systeem, hebben we dit jaar alleen op de zesde vlucht een duivin verloren.

wordt vervolgd ....

2015 is begonnen !!

Helaas zijn we af en toe drukker voor de publieke zaak ipv met de eigen zaken. Zo is het al weer een tijdje geleden dat de website is bijgewerkt. Trouwe lezers begonnen er al over te klagen, dus wordt het nu toch echt weer tijd.

Veel tijd is er zoek geraakt in het bestuurlijke de afgelopen winter. In de eigen afdeling leidt dat wel tot veel voldoening. Ik hoop dat het lukt om die lijn voort te zetten.

Piet en mijn persoontje is het gelukkig wel gelukt om met de beperkte tijd en middelen een goede structuur aan te brengen in onze duivensport.

In januari zijn we gestart met de kweek. Niet helemaal vlekkeloos maar toch een mooi koppeltje jonge duiven is uiteindelijk het resultaat. Vreemd genoeg hadden we redelijk veel bevroren eieren bij de vliegers. De kwekers komen later dan normaal op hun eieren voor de tweede ronde, wat helaas consequenties heeft voor de bonnenkopers. Zoals het nu lijkt is er een geboorte golf net na Koningsdag.

De jongen eind februari kunnen afspenen, waardoor de vliegers eenvoudiger naar het seizoen begeleid konden worden. Met hulp van Bertram van Zuiden hebben wij de oude duiven roze geschilder onder de vleugels met Greifvogel, Afwehrspray. Tot onze vreugde lijkt dit te helpen, want sinds jaren hebben we nog niet meegemaakt dat de teller van de roofvogel op nul staat.

Rond 7 maart zijn de vliegduiven weer haar rondjes aan het maken. De doffers uit het weduwnaarshok en de duivinnen vanaf het jonge duivenhok. De afgelopen twee en halve week trainen de doffers goed. De stappen van ruim een half uur naar ruim een uur zijn snel gemaakt. De duivinnen bivakeren sinds twee weken in hun eigen verblijf. Elke dag zitten ze nu achter in de auto naar Almere. Eerst nog kleine stukjes, maar sinds ruim een week gewoon vanuit Almere, mist, regen het deert allemaal niet, ze overbruggen de 40 km zonder problemen. Nog geen verliezen en dat was verleden jaar duidelijk anders.

Als de duivinnen thuis komen staat er een voerbak met eten voor hen klaar in de kooi en uiteraard ook wat drinken in de bar. Dit maakt dat als ze thuiskomen ook gelijk binnen zijn. Ze worden op dit moment 1 keer aan een dag gevoerd. Als de afstanden toenemen krijgen ze ´s avonds ook nog wat te eten.

De training vanuit Deventer werd door ons overgeslagen. Wij vonden dat we nog een week nodig hadden om alles naar ons zin voor elkaar te hebben. Afgelopen zaterdag 11 april was dan ook de eerste vlucht voor onze duiven. We hebben op dit moment 35 vliegduiven. Eén doffer hebben we thuis laten zitten, omdat die nog niet strak genoeg op zijn nestkast zat, dus even wat extra training met een losse duivin.

Dus met 34 duiven naar Boxtel. De tweede plaats in de vereniging met 4 seconde achterstand op nummer 1 Bertram en Patrick, dus ook in het dorp, en 3 seconde voorsprong op de generaalkampioenen van onze vereniging Tiemen Schinkel en Korf. Wat vooral tot tevredenheid stemde is dat er 16 vd 34 in de prijzen zaten en dat was op wat hoger nivo niet veel minder. Al met al een redelijke start. Helaas wel 1 driejarige doffer achter gebleven. Tot nu toe geen hoogvlieger, maar hij gaf wat hoop voor de Eendaagse Fond, maar goed als dat de enige tegenslag is tot nu toe kloppen we het af.

Aankomende week staat Hapert op het programma. Daarna zien we weer verder. Na de eerste mdfondvlucht gaan we eens nadenken of we dit jaar wel of geen Eendaagse Fond gaan vliegen. Onze overtuiging is dat als het niet goed genoeg lukt vanaf 200 km dat het niet veel beter zal worden bij 500+. Beneden de 200 km is iets minder een graadmeter al moet het prijspercentage en de klassering wel ergens op slaan, boven de 200 km zijn er geen excuses meer dan moet het gewoon gebeuren en anders hebben we het niet goed genoeg gedaan.

Pieter Woord heeft ons tot één van de favorieten voor het Generaal Kort bestempeld, dus de druk vanuit Urk wordt nu al opgevoerd !! Zie www.pv-flevoland.nl onder het vluchtverslag van Boxtel.

2014 een jaar met meerdere gezichten

Tijdens het oude duivenseizoen hadden we het gevoel dat we stappen maakte. Enkele duiven die het voortouw begonnen te nemen. Van cruciaal belang was het jonge duivenseizoen.

Met veel fanatisme werd dit dan ook door ons aangevangen. Met hele kleine stappen aan het opleren. Na 8 succesvolle africhtingen, werd de negende keer vanuit Almere ons fataal. Grote verliezen was het gevolg. Vanaf dat moment kwam het niet meer voor de volle 100% van de grond, met als negatieve uitschieter de vlucht vanuit Meer. Uiteindelijk zijn er in de loop van augustus en begin september steeds meer op het hok terug gekomen, waardoor uiteindelijk via de natoer en taartvluchten een groepje jongen overbleven, die uiteindelijk de kans krijgen in 2015. Een 20-tal doffers en een 15 duivinnen bemannen nu onze hokken. Deze laatste groep zullen we aanvullen met wat vasthouders, zo dat we met een redelijke groep kunnen starten in 2015. Al met al wel een groep met meer ervaring dan bij de start van 2014. Terugkeren van tegenslag geeft de duiven ook weer extra bagage mee.

Na een fantastische taartvluchten, zowel sportief als qua gezelligheid, is er een drukke periode aangebroken. Vooral voor Simon aangaande zijn werk bij de afdeling, maar ook bij beide op het arbeidsvlak.

De ambities en fanatisme bij beide is wel weer helemaal terug. De plannen voor 2015 staan al volledig in de steigers, waarbij koppelen begin januari het eerste doel is. Wat in 2014 niet lukte zal in 2015 met nog meer passie worden aangepakt en dat is het overhouden van jonge duiven. Wij zijn er van overtuigd dat dit voor ons een flinke stap vooruit zal betekenen en de kans om een stapje omhoog te maken.

Of we in 2015 mee gaan doen met de dagfond hebben we nog niet besloten. Het alleen vliegen van de vitesse en midfond is ons in 2014 wel erg goed bevallen. Dus als we mee doen aan de dagfond moet het wel een toegevoegde waarde hebben. Midfond is duidelijk onze passie en we zien daar kansen in om dichter naar de top van de polder te schuiven. De vitesse is te moeilijk, vooral op de kortste vitessevluchten moet je wel erg veel geluk hebben in Swifterbant om een vuist te kunnen maken. Op de midfond vallen de verschillen buiten de invloedsfeer helemaal weg en gaat het uiteindelijk om kwaliteit. Als het dan niet lukt s er maar 1 schuldige en dat zijn wij zelf.

 

 

Einde oude duivenseizoen 2014

Dit jaar wilde we een flinke stap vooruit maken. Wij hebben de wedstrijdmentaliteit om ook op zaterdag duiven op tijd thuis te hebben. 

De start van het seizoen 2014 is begonnen met de natoer 2013. We beschikte op dat moment in het weduwduivinnenhok over een mooi koppel gezonde jongen. Hiermee werd navluchten en taartvluchten gevlogen, uiteindelijk bleven er 17 over. Deze werd aangevuld met een koppel taartjongen en een paar jongen die helemaal de mand niet zagen.

In december werden de kwekers op vakkundige wijze geselecteerd door Hans Beverdam uit Nieuwlande en kregen de vliegduiven een beoordeling, daarnaast heeft hij advies gegeven over welke duiven het beste op elkaar gezet konden worden.. In december werd er ook nog enkele belangrijke aankopen gedaan bij Beverdam en zoon uit Nieuwlande. In dezelfde maand werden de taartjongen en niet bevlogen nog eens flink aan de tand gevoeld, door ze elke dag mee te nemen naar Almere, onder alle weersomstandigheden.

Op 23 januari 2014 werden alle duiven gekoppeld. De kweek liep op rolletjes. Bij de kwekers zagen wel rond de derde ronde een dipje. De latere jaarlingen die er tussen zaten kregen toch nog wat last van wat kinderziektes en hielpen op deze manier de totale kolonie iets naar beneden, wat gelijk gevolgen had voor de kweek. De eerste twee ronden waren voor ons zelf. De derde ronde voor bonnen, die op deze manier iets langer moesten wachten op hun bonnen. Gelukkig kwam een hele grote groep wel heel goed op, zodat de bonnenkoper met goede kwaliteit naar huis konden.

Eind februari gingen de oude duiven voor het eerst los. Dit jaar hadden we gelukkig minder last van de roofvogel. Het koste dit jaar maar twee oude zo ver we kunnen nagaan, dat was de afgelopen jaren wel anders. De gezondheid zal daar toch wel een rol bij spelen.

Voor de eerste vlucht zat de zaak op weduwschap, dusdanig dat de doffers vanaf de eerste oefenvlucht mee konden en de duivinnen vanaf de tweede oefenvlucht.

Een groep van 40 oude was inmiddels geslonken tot 34. Door de jonge groep jaarlingen was te verwachten dat het verloop groot zou zijn. Uiteindelijk is dat ook wel gebleken. Elke week bleef er wel 1 achter en uiteindelijk is alles teruggelopen tot 20. Niet alleen de leeftijd van de duiven was hier debet aan, ook het gevolgde systeem. De weduwduivinnen werden elke dag meegenomen en dat heeft even een paar jaar nodig voordat we daarvoor een geschikte groep duiven hebben. Het verlies onder de duivinnen is dan ook het grootst. 

In het voorjaar hadden we besloten om alleen vitesse - midfond te vliegen, daarnaast hadden we ook besloten om uiterlijk 1 juli te stoppen met de oude om voldoende tijd voor de jongen over te hebben, want dat kan de belangrijkste stap wezen voor de komende jaren.

We hadden gehoopt beter te vliegen dan de afgelopen jaren. Vooral de duiven binnen ons systeem in te passen en dat het systeem ook goed zou uitpakken. Dat het zo goed zou gaan hadden we echter niet bedacht. De weduwnaars hebben tot de laatste vlucht fantastisch getraind, ruim een uur per avond. De weduwduivinnen deden het perfect tijdens hun dagelijkse africhtingsvluchtje onder alle omstandigheden. Wat wel opviel is dat de prestaties van de weduwduivinnen de laatste weken iets af nam, terwijl die bij de doffers elke week toenamen.

Nooit verwacht dat we dit jaar in een vereniging van 52 leden 2 keer een eerste zouden draaien, 11 top 10 klasseringen. Resulterende in een 4e onaangewezen op de vitesse en 1e onaangewezen op de midfond. Op de laatste vlucht op de midfond zijn we niet meer in te halen. Voor de goede orde dat is niet de reden waarom we deze vlucht ook niet meer inkorven, dit was al in het voorjaar besloten en daar doet een kampioenschap wel of niet in deze fase niets aan af.

De voordeligere windverwachtingen voor ons dorp zal er absoluut debet aan zijn geweest.

We hebben inmiddels ook besloten alle oude duiven te laten zitten naar volgend jaar. Dit vooral omdat deze duiven het systeem zo goed hebben opgepakt en dan hoop je dat ze dit kunnen overbrengen naar de volgende groep. Maar wie weet worden we nog in de verlegenheid gebracht door een te grote groep jongen die de vluchten overleven.

De groep jongen is nu ruim 60 stuks. Ze hebben wat kinderziektes doorstaan en beginnen zo langzamerhand in betere doen te komen. Afgelopen week zijn ze drie keer in het dorp afgericht. Een groot gedeelte van de groep heeft ook al mandervaring opgedaan mbt het leren drinken in de mand.

De jonge groep bestaat eigenlijk uit twee generaties met 6 weken er tussen. We hebben twee hokken voor de jongen. In het eerste hok zaten jongen met een verschil van maximaal 14 dagen. De rest kwam in het tweede hok. Het eerste hok heeft nauwelijks problemen gekend. Het tweede hok heeft er nog flink aan moeten trekken en daar zijn wat meer afvallers te betreuren geweest. 

Op dit moment staat de deur tussen de twee hokken open en is het één groep geworden. Van de week richten we ze bijna elke avond 5 á 10 km buiten het dorp af. `s Morgens trainen ze op dit moment een klein uur. Vanaf volgende week gaan ze elke morgen mee naar Almere en ´s avonds trainen bij huis. De eerste groep gaat 12 juli naar Duiven, 19 juli naar Grave en 26 juli naar Gennep, waarbij ze hele belangrijke drinkles krijgen. Wij hebben verleden jaar op Duffel natoer gemerkt hoe belangrijk zo´n vlucht is. Wij gaan er vanuit dat bij een groepslossing nog dichter bij huis, de verliezen nog kleiner zullen zijn dan vanaf Duffel en ze nemen dan een belangrijke les mee, die thuis niet na te apen is.

Gennep op 2 augustus slaan we waarschijnlijk over. We zien bij de oude duiven dat Gennep voor Swifterbant vervelend ligt. Hoewel Gennep natoer verleden jaar redelijk goed ging met een ZO wind, zien we zelfs op Urk al meer verliezen op deze vlucht door de jaren heen dan op andere vluchten. Dan is het voor Swifterbant in het kwadraat.

Op Weert 9 augustus gaat de tweede groep ook mee, dan is het spel met de jongen geheel op de wagen.

We weten natuurlijk dat er niets zo veranderlijk is dan het spel met jongen. Wat we nu opschrijven en plannen kan met een maand weer anders liggen door weersomstandigheden, gezondheid, verliezen, etc..

Voorlopig loopt het seizoen volgens plan en wie weet is dat ons ook voor de jongen gegund en kunnen we na Morlincourt zeggen dat we ong. 25 prachige jongen aan het seizoen hebben overgehouden, dan zijn wij dik tevreden.

Voor de zekerheid wordt het weduwduivinnenhok in de tussentijd gevuld met een nieuwe groep met jongen. Wie weet valt het verlies tijdens de jonge duivenvluchten tegen en moeten we wederom een beroep doen op de taartjongen. Als die net zo goed zijn als die van de afgelopen jaren, dan is dat geen probleem. Echter is onze ervaring dat deze een jaar achterlopen t.o.v. vroege jongen.

 

Start vliegseizoen 2014

We hebben gelukkig een beter voorjaar dan in 2013. Het was verleden jaar rond deze tijd nog koud en guur. Als voorzitter van de TC van de afdeling Friesland had Simon op dat moment flinke hoofdbrekens over hoe een goede start in te plannen, zonder dat het te kosten ging van het verdere verloop van het seizoen.

Dit jaar verloopt het begin soepel. Twee mooie vluchten, tenminste voor het grootste deel van de afdeling Friesland, want voor onze hoek was de vlucht vanuit Deventer nog niet zo eenvoudig. Slechts 70% wist ´s avonds het hok te vinden. Op de hokken van de Familie Zeeman viel het nog mee met 16 v.d. 18 ´s avonds thuis.

Op Deventer hadden we alleen de doffers mee. De duivinnen waren samen met de jongen naar het jonge duivenhok verhuisd, waarna ze op 5 april weer door zijn verhuisd naar het weduwduivinnenhok.

De doffers waren dus al wat langer op rit en in de laatste week veelvuldig meegenomen naar Almere, wat allemaal keurig verliep.We hebben een zeer jong ploeg met veel natoer- en taartjongen van 2013. Dan is een seizoenstart altijd weer wat extra spannend. Vreemd genoeg zitten op dit moment de verliezen bij de natoerjongen, de taartjongen komen keurig thuis.

Zaterdag 12 april stond Duiven op het programma voor onze duiven. Ruim 70 kilometer vanaf Swifterbant. We hadden er 28 ingekorfd en waren zeer tevreden over de gezondheidstoestand van de duiven. De doffers trainen goed, gemiddeld een uur in de namiddag/begin avond. De duivinnen gaan elke dag mee naar Almere, waar ze in de ochtend onder alle weersomstandigheden worden gelost.

Op Duiven waren het eerst de doffers die zich melden. Een jaarling doffer voorop. De vader van deze doffer is uit ons oude soort van Piet Koper en de moeder van Rene Reijngoudt uit voorheen St. Philipsland. Deze doffer scoorde gelijk een eerste in de vereniging tegen 491 duiven. Ondanks dat hij eerst met het koppel meeging naar de Ketelbrug en ook boven het hok nog enige tijd nodig had om te landen.

Gevolgd door nog drie doffers zo´n 2 á 3 minuten nadat de eerste in de klok zat. Ook deze hadden even nodig, maar uiteindelijk één keer op de klep naar binnen. De duivinnen volgde 9 minuten na de eerste, allemaal hadden ze maar 1 doel en dat was naar binnen. Met 7 v.d. 28 in de prijzen, was dat nog wat mager en helaas weer 1 doffertje nog achter.

De jongen doen het goed, geen noemenswaardige problemen gezien. het zijn er op dit moment ong. 45. De volgende ploeg zal deze week volgen, al met al zal dat ook uitgroeien tot 35 á 40 stuks. We hopen dat we een goede ploeg klaar krijgen voor de jonge duivenvluchten en dan een gezond aantal over weten te houden om nog een stap te zetten in de oude duivenploeg van volgend jaar.

We zijn heel benieuwd hoe de komende maand verder gaat verlopen in prestaties, maar ook in verliezen. De gezondheid zit goed, dus daar kan het op dit moment niet aan liggen.